EconomieUltimele stiri

Economia Angliei crește mai rapid decât cea a țărilor din UE

În momentul de față economia Regatului Unit crește mai rapid decât cea a țărilor din UE

Dupa multitudinea de știri cu titluri care atrăgeau atenția asupra opusului, iată că a sosit și momentul mult așteptat de britanici, cu o știre în sfârșit bună pentru ei:

„Economia britanică în creștere mai rapidă decât cea a țărilor UE”

Prima știre pozitivă după ceva timp

Au fost titluri de genul: „zona euro crescând de două ori mai rapid decât Marea Britanie după ce PIB-ul a crescut cu 0,6%”, ziarul The Guardian  din 1 august anul trecut, „creșterea economică britanică a fost zguduită din nou de zona euro în al treilea trimestru”, ziarul The Independent din 31 octombrie anul trecut sau “Crescând mai repede decât Marea Britanie „, BBC, 2 mai 2018.

De ce nu vorbește nimeni despre asta?

Dar acum că situația economică este “pe plus” – niciuna dintre aceste instituții de știri pare să nu vrea să atragă atenția asupra acestui fapt. Prima estimare ONS de creștere în trimestrul al doilea, publicată în această dimineață, este de 0,4%. Este o creștere de 0,2% în al doilea trimestru și mai rapidă decât creșterea de 0,3% pe care a avut-o zona euro în al doilea trimestru – o știre care a avut o acoperire remarcabil de mică.

Dintre agentiile de știri care susțin țările rămase în UE, numai Financial Times recunoaște că economia Marii Britanii crește acum mai repede decât economia zonei euro -însă doar într-un rând în josul paginii de la articolul lor referitor la  creșterea economică a Regatului Unit.

Nimeni nu ar trebui să fie mulțumit de creșterea economică a Regatului Unit. Creșterea trimestrială de 0,4% nu sugerează exact o economie care funcționează pe kerosen – deși creșterea poate să continue în anul următor, așa cum este tendința ultimilor patru ani.

Cu toate astea,acest fapt nu anulează încercarea grăbită a statelor rămase în UE  de a cita și ele  cifrele trimestriale de creștere ca o dovadă a faptului că Brexit dăunează economiei britanice și că statele UE conduc fericiți pe un drum lin, în timp ce britanicii au dat tare cu capul într-un stâlp..

Trendul este destul de slab ascendent în toată Europa, de fapt

Se pare că britanicii nu s-au lovit de un stâlp. Adevărul este că Regatul Unit, la fel ca toate economiile Europei, continuă tendința unei creșteri moderate, încetinite, pe care am văzut-o încă de la criza economică din 2008/09. Se pare că Europa a devenit punctul slab al economiei globale.

Poate că Brexit va schimba asta pentru Marea Britanie, poate că nu o va face – totul depinde de deciziile ce vor fi luate de guvernul britanic după ce s-a  decuplat de la  UE.

Show More

Related Articles

Back to top button